Close
Sağlık

İşlenmiş Et Ürünleri Kalbi Yoruyor, Erken Ölüm Riskini Artırıyor!

İşlenmiş Et Ürünleri Kalbi Yoruyor, Erken Ölüm Riskini Artırıyor!
  • Yayın Tarihi:Ocak 4, 2025
Spread the love

Uzmanlar işlenmiş et ürünleri konusunda uyarıyor. Bu ürünleri tüketenlerin ömrü kısalıyor ve kalp hastalıklarına daha açık hale geliyor.

İşlenmiş etlerin (pastırma, sosis, sosisli sandviç ve şarküteri etleri gibi) kalp sağlığını nasıl etkilediği hakkında şimdiye kadar çok az araştırma yapıldı.

On yıl süren küresel bir çalışmada, araştırmacılar 21 ülkede yaklaşık 135.000 kişinin diyetlerini ve sağlık sonuçlarını analiz ettiler.

Araştırmalar, işlenmiş etin ölüm riski üzerinde işlenmemiş kırmızı et veya kümes hayvanlarından daha önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.

İşlenmiş etler ve kalp hastalıkları arasındaki bağlantı

İşlenmiş etler, tuzlama, kürleme, tütsüleme veya kimyasal koruyucu maddeler eklenerek dönüştürülen etlerdir. Bu dönüşüm, işlenmiş etleri çoğu zaman, birçok etin zaten içerdiği doymuş yağa ek olarak yüksek oranda tuzla bırakır. Eklenen tuz, kan basıncını, kiloyu ve kalp hastalığı riskini artırarak hızla birikebilir – bunlar kalp hastalıklarının üç yaygın nedenidir.

Ne kadar işlenmiş et yemelisiniz?

Çalışma, haftada 150 gram veya daha fazla işlenmiş et yemenin, işlenmiş et yememeye kıyasla kardiyovasküler hastalık riskini %46 ve ölüm riskini %50 artırdığını buldu. Size bir fikir vermek gerekirse, 5 ons işlenmiş et yaklaşık olarak şuna eşdeğerdir:

Beş dilim pastırma

İki sosisli sandviçten az

Beş dilim şarküteri eti

Uzun yıllardır uzmanlar işlenmiş et tüketiminizi önlemenizi (veya en azından sınırlamanızı) öneriyor. Araştırmalar, işlenmiş etleri diyetinizden çıkarmanız için ek nedenler ortaya çıkarmaya devam ediyor.

İşlenmiş etle ilişkili diğer sağlık riskleri

Önceki çalışmalar, işlenmiş etin kalp hastalıklarına ek olarak birçok olumsuz sağlık etkisine sahip olduğunu göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), işlenmiş eti insanlar için kanserojen (potansiyel olarak kansere neden olan) olarak sınıflandırır. Günlük 50 gram işlenmiş et yemek, aşağıdakilere ilişkin artan riskle ilişkilendirilmiştir:

Meme kanseri

Kolorektal kanser

Pankreas kanseri

Prostat kanseri

Araştırmacılar, günde 25 gram işlenmiş et yemenin bunama riskini %44 ve özellikle Alzheimer hastalığı riskini %52 artırabileceğini belirtiyor.

Written By
istanbulhaber34

Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir