Naci Görür: İstanbul’u 25 Senedir Depreme Hazırlayamadık

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde yaptığı açıklamada, İstanbul’un 25 yıldır depreme hazırlanamadığını belirterek yetkililere önemli uyarılarda bulundu. Görür, “Biz İstanbul’u 10-15 senede depreme hazırlarız, 25 senedir hazırlayamadık. 25 senede değil İstanbul, Türkiye’nin tümü depreme hazırlanabilir” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un depreme hazırlık konusunda büyük ölçüde eksiklikleri olduğunu vurguladı. Şehirde depreme yönelik bazı önlemler alınmış olsa da, bunların yeterli olmadığını ifade etti. Görür, “İstanbul’da depreme hazırlık yönünden, önlem alma yönünden çok şey yapıldı ama bu yapılanlar İstanbul’u depreme hazır, deprem dirençli hâle getirmekten henüz daha çok uzak” şeklinde konuştu.
Deprem dirençliliğinin önemine değinen Görür, depremin minimum hasarla atlatılması ve günlük yaşamın aksamaması gerektiğini belirtti. Güneydoğu’da yaşanan depremin ardından bölgenin iki yıldır toparlanamadığını hatırlatan Görür, benzer bir durumun İstanbul’da yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasının şart olduğunu söyledi.
İstanbul’un deprem tehlikesinin tüm yönleriyle belirlendiğini ifade eden Görür, yapılması gerekenin kenti deprem dirençli hâle getirmek olduğunu söyledi. “İstanbul’da ne zaman deprem olacağı, nereyi nasıl etkileyeceği, İstanbul’un bileşenlerinin nasıl zarar göreceği bugün için bilim dünyası tarafından ve yerel yönetimler tarafından bilinmektedir” diyen Görür, doğru yolun benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul’da bazı barajların depremde yıkılabileceğini düşünen Görür, Devlet Su İşleri ve İSKİ’nin iş birliği yaparak mevcut barajları gözden geçirmesi, zayıf olanları güçlendirmesi veya yeniden yapması gerektiğini belirtti. Bu tür önlemlerin deprem olmadan önce alınması gerektiğini söyleyen Görür, “Deprem geldiği zaman o barajlar da yıkılmaz. Yani depremden önce bunu yaparsın” dedi.
Görür, yetkililere ve yöneticilere “sokağa inin, iş yapın” çağrısında bulunarak, gösterişe yönelik çalışmalar yerine somut adımlar atılması gerektiğini ifade etti. “Siyaset de bunu yapıyor, yönetim de bunu yapıyor. Sokağa inin, iş yapın. Bu iş o kadar zor değil” diyen Görür, devlet, belediye ve halkın bütünleşerek İstanbul’u 10-15 yılda depreme hazırlayabileceğini söyledi.
Depreme hazırlık çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi için Afet Bakanlığı kurulmasını öneren Görür, bu bakanlığın kadrosu, bütçesi ve planlı programlı çalışmalarıyla deprem bölgelerinde aktif rol alması gerektiğini belirtti. “Türkiye’nin parası pulu mu yok, çok. Öyle kurumlara öyle bütçeler veriyor ki inanamazsın” diyen Görür, kaynakların doğru kullanılmasıyla depreme hazırlığın mümkün olduğunu ifade etti.
Siyasilerin deprem önlemlerini alması konusunda halkın gözetim ve denetiminin önemine değinen Görür, “Kim ki depreme önlem almadan uzaklaşırsa kaşını karartmayı, gözünü karartmayı halk bilsin” diyerek, toplumun bu süreçte aktif rol alması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Naci Görür’ün açıklamaları, İstanbul’un depreme hazırlık sürecinde alınması gereken önlemleri ve yapılması gereken çalışmaları bir kez daha gözler önüne seriyor. Yetkililerin ve toplumun birlikte hareket ederek, kenti olası bir depreme karşı dirençli hale getirmesi büyük önem taşıyor.
1 Comment-
vibenews Ankara'da Meydana Gelen Deprem, İstanbul Depreminin Habercisi Olabilir Mi? - İstanbulsondakika.net
17 Şubat 2025 at 15:22
[…] olma adına hayati bir rol oynamaktadır. İstanbul’daki her birey, yaşadığı yerin deprem riskini bilerek, gerekli önlemleri […]