Uzmanı Açıkladı: İstanbul’daki Barajlar Yağışa Rağmen Neden Dolmuyor?

İstanbul’da etkili olan yağmurlara rağmen barajlar dolmuyor. Nedenini uzman isim açıkladı.
İstanbul barajları, kar yağışının gerçekleşmemesi nedeniyle dolmuyor. Kent genelinde son bir aydır etkili olan yağışlara rağmen, İstanbul barajlarının genel doluluk oranı yüzde 50 seviyesinde kalırken Alibey, Darlik, Elmalı, Kazandere Istrancalar ve Pabuçdere barajları ise neredeyse kurumaya yüz tuttu.
Ömerli, Terkos, Büyükçekmece barajları dışındaki kaynakların tükenme noktasına geldiği megakentteki kayıp kaçak oranının ise yüzde 19 olduğu tahmin ediliyor. İstanbul’a İSKİ tarafından günde ortalama 3 milyon metreküp su verilirken, bu miktarın büyük kısmı Avrupa Yakası’nda tüketiliyor.
DSİ eski yöneticisi Dursun Yıldız, tabloyu değerlendirirken, “İstanbul’da kayıp, kaçak oranı yüzde 19 seviyesinde. Bu oranın yüzde 10’a indirilmesi gerekiyor. Biz söylemekten yorulduk ama oto yıkama, bahçe sulama, kapalı havuz kullanımı, halı yıkama gibi su tüketimine yönelik israf alışkanlıkları devam ediyor.
İstanbul’un yanı sıra son 60 yılda Türkiye’de kişi başına düşen tatlı su miktarının dörtte bir azaldığını belirten Yıldız, kişi başına düşen tatlı su miktarının 1.300 metreküpe gerilediğini söyledi. Su kıtlığı tehlikesiyle karşı karşıyayız” dedi.
Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yağışların ortalamanın altında kaldığını vurgulayan Yıldız, “Aralık ve Ocak ayının ilk yarısında istenilen yağışları görseler de, İstanbul’a kar yağmadığını gözlemledik. Melen Barajı’nın gövdesindeki çatlaklar sebebiyle işletmeye alınamaması, İstanbul’un su temini planını tamamen alt üst ediyor. Ayrıca Melen sistemindeki Cumhuriyet arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz kalması da Avrupa’ya gönderilen su miktarını sınırlıyor. Yakın bir zamanda Melen’deki suyun yetmeyeceği ve deniz suyunun arıtılmasının gündeme geleceği bir gerçeklik haline gelebilir” şeklinde konuştu.